Resultat 1 till 13 av 13

Ämne: normalisera ljudet maximalt

 1. #1
  Grendel

  normalisera ljudet maximalt

  Okej, nu är jag osäker på om den här frågan hamnar på rätt ställe, men när jag normaliserar en ljudfil i t ex Audition så är det ganska vanligt att det blir störningar på ljudet vid de starkaste partierna om jag väljer att normalisera till 100% eller ens i närheten av 100%. 80% verkar vara en ganska säker siffra, och det duger väl för det mesta, men det jag inte förstår är varför det blir så här över huvud taget. Enligt Wikipedias definition är normalisering just maximering av ljud *without introducing distortion*, alltså (som jag tolkar det) upp till gränsen för clipping men inte över. Men det verkar inte fungera så i praktiken. Vad är det jag har missat?

 2. #2
  PF
  PF är inte uppkopplad
  PFs avatar
  Vintage
  Vad har du för utrustning i övrigt, vilken dator och ljudkort?

 3. #3
  Arete
  Arete är inte uppkopplad
  Aretes avatar
  Veteran
  Ja vilket ljudkort du kör är intressant att veta. Kan det vara så att ljudkortet (eller något annat) ligger och förstärker upp över nollan? Isf går ju ljuden över nollan även fast själva ljudfilen enbart är normaliserad.

 4. #4
  Grendel
  Citat Ursprungligen postat av Arete Visa inlägg
  Ja vilket ljudkort du kör är intressant att veta. Kan det vara så att ljudkortet (eller något annat) ligger och förstärker upp över nollan? Isf går ju ljuden över nollan även fast själva ljudfilen enbart är normaliserad.

  Jag har ett ESI Juli@. När jag tittar på ljudkortets mjukvarukontroller går de inte högre än till 0 dB.

 5. #5
  Arete
  Arete är inte uppkopplad
  Aretes avatar
  Veteran
  Ok... hmm... nu vet jag inte hur juli@ funkar, men har du kollat så program, ljudkort och ljudfilerna ligger i samma samplingsfrekvens så det inte är nåt sånt som spökar? Borde inte vara det, men kolla för säkerhets skull.

 6. #6
  Grendel
  Har tittat efter och hittar inga sådana fel.

 7. #7
  PF
  PF är inte uppkopplad
  PFs avatar
  Vintage
  Normalisera en 1 minut lång fil till 100% och lägg upp den på en FTP, länka till den i denna tråd. Kan vara så att det bara klipper hos dig, kanske låter normalt hos ngn annan.

 8. #8

  Redaktör
  Använder du verkligen normalize-funktionen? När jag tittar i Audacity (1.2.6) har jag inga procentsatser, utan kan bara välja "remove dc offset" och "normalize to -3dB", inga procentsatser eller så.

  Om du använder gain-funktionen kan jag förstå om det klipper om du gainar 100%. (Men å andra sidan hittar jag inga procentsatser i gainfunktionen i 1.2.6 heller, så jag är lite förvirrad.)

 9. #9
  PF
  PF är inte uppkopplad
  PFs avatar
  Vintage
  FM: Audition. Jag tror det är Adobe?

 10. #10

  Redaktör
  Aha, läste slarvigt. Normalisering till 100% kan iofs klippa beroende på ljudkort, omvandlare och sånt, men säg 95% borde vara säkert. (Folk brukar rekommendera -0.5 eller -0.3 dBFS för normalisering, orkar inte räkna ut hur mycket det blir i procent.)

 11. #11
  Grendel
  Nu har jag lagt upp en 100% normaliserad fil på följande ftp-adress:

  IP 213.100.52.226, port 21, kontonamn: Grendel, inget lösenord.

  Jag har inte testat att logga in själv, men hoppas det funkar. Kör servern några timmar idag åtminstone så får vi se om det räcker. I mina högtalare sprakar det tydligt om vissa partier. Det lustigaste är kanske att vissa av de partierna där det sprakar inte ens är särskilt nära 0 dB.

 12. #12

  Redaktör
  Jag hör inga sprak, och vågformen ser okej ut även i partierna med högst volym. Hör du spraken om du lyssnar i hörlurar eller andra högtalare också?

 13. #13
  mostek
  Normalisera aldrig högre än -6dBFS om du vill vara säker. En översamplande DAC interpolerar samplingarna och kommer att driva DAC:en (eller efterföljande steg) in i överstyrning vid vissa kombinationer.

  Det finns nivåmätare som ta hänsyn till detta, bl.a. i Sony/Sonnox Limiter.

Liknande ämnen

 1. 8-bitars ljudet
  Av ambient i forum Syntar, samplers & sånt
  Svar: 21
  Senaste inlägg: 2009-09-07, 19:09
 2. Ljudet hackar...
  Av ettepostkonto i forum Logic
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2007-09-16, 13:41
 3. Fixa ljudet
  Av Crossbone i forum Inspelning
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2007-01-10, 11:43
 4. ljudet av en lampa
  Av peter ripa i forum Syntar, samplers & sånt
  Svar: 22
  Senaste inlägg: 2006-11-30, 07:24
 5. Normalisera Mp3
  Av kockpit i forum Övrig mjukvara
  Svar: 11
  Senaste inlägg: 2005-01-19, 18:33

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •